2025 m. sausio 30 d. 17. 30 val. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos konferencijų salėje istorikų, gastronomijos paveldo tyrinėtojų Rimvydo Laužiko, Anželikos Laužikienės naujos knygos „Kuchmistras Janas Szyttleris ir vilnietiška XIX a. virtuvė“ pristatymas.
Dalyvauja knygos autoriai.
Maloniai kviečiame!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Knyga pasakoja apie Vilniaus virtuvės šefą Janą Szyttlerį ir jo indėlį į Lietuvos gastronomijos istoriją. Janas Szyttleris (1778–1850) – kuchmistras, virtuvės šefas, pirmasis Abiejų Tautų Respublikoje rašęs ir leidęs kulinarines knygas, skirtas neprofesionalams. Jį galime laikyti svarbiausiu naujosios Romantizmo virtuvės Lietuvoje ir Lenkijoje kūrėju bei populiarintoju. J. Szyttlerio receptams būdingi natūralistiniai motyvai, aukštosios dvaro ir valstietiškos virtuvių derinimas. Kuchmistro kūryboje atrandamos kone visos šiuolaikinės gastronomijos kultūroje vyraujančios idėjos – nuo vegetarizmo, ekologiško, sveiko maisto, sezoniškumo, maisto tvarumo iki tautinės virtuvės.
„Kalbant apie J. Szyttlerį, nemaža dalis jo užrašytų receptų yra sukurti jo paties. Jo knygose nėra receptų, kurių jis pats neišbandė. Jis žino viską, kas ir kaip gaminama, ir tada pasakoja skaitytojui, kaip tai padaryti, tarsi stovėdamas jam už nugaros, tarsi žiūrėdamas per petį ir sakydamas: „Paimk šitą, padaryk šitą.“ Taip procesas ir aprašytas. Tai – labai įdomus reiškinys, nes šios knygos buvo pirmosios, kurios buvo skirtos ne virtuvės profesionalams, bet plačiai auditorijai“, – pasakoja mokslininkas.
Rimvydas Laužikas – gastronomijos paveldo tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius, daugybės straipsnių, kelių monografijų, istorijos vadovėlių ir knygų autorius.
Anželika Laužikienė – istorikė, pedagogė, gidė, istorijos vadovėlių, knygų apie gastronomiją, regioninę virtuvę autorė ir bendraautorė.