Susitikimas su D. Praspaliausku „Pažink Europą kitaip: Danijos kulinarinis paveldas“

Spalio 27-osios vakaras Utenos A. ir M. Miškinių viešojoje bibliotekoje prasidėjo kitaip. Konferencijų salėje ne tik skambėjo pokalbiai ir juokas, tačiau į ją užeiti viliojo ir gardus ką tik išvirtos arbatos aromatas.

Deivydas Praspaliauskas – jauniausias Lietuvos virtuvės šefas – paprastai ir šiltai pasakojo apie save ir savo darbą tiek Lietuvoje, tiek Danijoje.

Pavadinimas „Pažink Europą kitaip: Danijos kulinarinis paveldas" pasirinktas ne šiaip sau. Visi Europos Sąjungos piliečiai gali laisvai keliauti ir dirbti ES. Būtent iškeliavus į Daniją ir prasidėjo Deivydo sėkmės istorija. Ten, kaip pats sakė, jis ir atrado savo hobį. Paklaustas ar tikrai suradus mėgstamą darbą nebereiks dirbti nė dienos, Deivydas juokavo, kad kartais susimąsto ar nereikėtų susirasti darbo, nes nesijaučia dirbantis.

Kadangi pats šefas atvyko persišaldęs, nusprendė visus pavaišinti ir išmokyti išsivirti arbatos, kuri sušildys šaltuoju metų laiku ir padės įveikti peršalimą. (Arbatos receptą galite rasti Europe Direct Utena Lithuania Facebook paskyroje).

Vėliau virtuvės šefas tris drąsiausius pakvietė gaminti sumuštinius, kurie laikomi danų virtuvės pasididžiavimu. Pirmoji ranką pakėlė nuo vaikystės Deivydą pažįstanti buvusi Užpalių gimnazijos socialinė darbuotoja Gitana. Neilgai trukus prie jos prisijungė dar du žiūrovai. Kai sumuštiniai buvo pagaminti, virtuvės šefas papasakojo pagrindinius sumuštinių gaminimo principus, kurių laikomasi Danijoje.

Susirinkusieji Deivydo klausinėjo apie jo pomėgius, virtuvės paslaptis, labdaringą veiklą. Utenos lietuvių ir švedų draugijos pirmininkės pavaduotoja Vida Starčikovienė susitarė, kad D. Praspaliauskas atsiųs receptą, pritaikytą „Maisto banko" akcijos surinktiems produktams. Po renginio ji savo Facebook paskyroje rašė: „Pažinau Europą kitaip... Su kraštiečiu, virtuvės šefu Deivydu Praspaliausku. Ir spėjau paprašyti... Yra minčių, kurias įgyvendinti padės konkurso „Geriausias Lietuvos virėjas 2010" nugalėtojas. Patiko susitikimas, kvapnioji arbata ir jos receptas."

Atsiliepimų negailėjo ir kitos renginio dalyvės: Donata: „Neteko domėtis apie Danijos kulinarinį paveldą, todėl buvo įdomu išgirsti kažką naujo iš jauno, bet jau pripažinto ir įvertinto virtuvės šefo lūpų. Nustebau, kokie populiarūs Danijoje sumuštiniai! Likau sužavėta  Deivydo nuoširdumu ir paprastumu! Jaučiausi taip, tarsi sėdėčiau ir klausyčiau seno draugo pasakojimo. Esu dėkinga už jaukų ir šiltą vakarą, skanią arbatą ir malonų pokalbį."

Gitana:„Paprastumas, geranoriškumas, nuoširdumas bei begalinis darbštumas padaro daug daugiau nei stalčiuje gulintys diplomai. Džiugi žinia buvo ir ta, kad profesionalaus virėjo planuose yra ir Utena. Kas žino, gal „2 Dublis" įsikurs būtent Utenoje. Visi galėjo dar karta įsitikinti sena tiesa: „Jei žmogus myli gyvenimą, gerbia ir save ir kitus, pozityviai mąsto ir nebijo rizikuoti. jo nepakeičia nei laikas, nei statusas nei pinigai."