Kulinarinė kelionė su Rimvydo Laužiko knyga "Istorinė Lietuvos virtuvė"

2014 m. balandžio 28 d. 17 val. Utenos A. ir M. Miškinių viešosios bibliotekos (Maironio g. 12) konferencijų salėje kulinarinė kelionė su  Rimvydo Laužiko knyga  "Istorinė  Lietuvos virtuvė".

Dalyvauja knygos autorius.

Maloniai visus kviečiame!

Ši knyga – tai kulinarinė kelionė po Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istoriją, atskleisianti, ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai bei valstiečiai, kaip formavosi Lietuvos nacionalinė virtuvė ir kokius patiekalus iš tiesų turėtume vadinti nacionaliniais. Autorius, remdamasis istoriniais metraščiais, istorinėmis kulinarinėmis knygomis ir savo archeologiniais tyrimais, išplečia Lietuvos kulinarijos paveldo ribas ir atskleidžia, jog senovės lietuvių virtuvė buvo gausi ne tik bulvinių patiekalų, bet ir įvairių žvėrienos, daržovių, grūdinės kultūros valgių, gardžiausių desertų ir gėrimų. LDK valdovų stalai mažai kuo tesiskyrė nuo įtakingiausių Europos karalių.

Skaitytojai ras ne tik istorinių LDK kulinarijos pasaulio realijų, gastronominių detalių, bet ir 60 autentiškų receptų iš XVII–XVIII a. kulinarijos knygų, kurie yra rekonstruoti ir pritaikyti šiuolaikinei virtuvei.

Dr. Rimvydas Laužikas (g. 1971) – Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto docentas, prodekanas, Muzeologijos katedros vedėjas, Lietuvos archeologijos draugijos narys. Jis aktyviai dalyvauja įvairiuose Dubingių piliavietės tyrimų projektuose, kurie neretai atskleidžia vienos įtakingiausių ir turtingiausių LDK didikų giminės – Radvilų – valgymo įpročius. R. Laužikas yra parašęs ne vieną dešimtį mokslinių straipsnių, taip pat yra monografijų „Radvilų tėvonija Dubingiuose" ir „Radvilų dvaras Dubingiuose" bendraautoris. Jis administruoja Lietuvos kulinariniam paveldui skirtą tinklaraštį <http://kulinarinispaveldas.blogspot.com>.